Terrorisme en Eigenaarschap

27 januari 2024

 

Eigenaarschap kan een laagdrempelige en relatief eenvoudige manier zijn om in aanloop naar een evenement de risico's op het plaatsen van explosieven of andere gevaarlijke voorwerpen.

 

Eigenaarschap, het principe

Bij een evenement is alles wat zich op het terrein bevindt van de organisatie of een van de (vele) leveranciers. Hier maken we dankbaar gebruik van en vormt de basis voor deze laagdrempelige controle die ook tegelijk met de schouwronde uitgevoerd kan worden maar wel een bepaalde mate van voorbereiding vereist aangezien je de medewerking moet hebben van je leveranciers.

 

Schouwronde 2.0

Een schouw wordt over het algemeen gedaan kort voordat het evenement van start gaat. Dit is een periode waarin normaliter alles wel aanwezig is op het terrein. Een team beveiligers gaat naast de reguliere schouwronde die gedaan wordt nu ook de ronde maken met als duidelijk doel: alles op het terrein moet een leverancier of de organisatie zelf als eigenaar hebben.

Alles wat van meer dan geringe grootte is, dozen, installaties, flightcases rugzakken, tassen enz moet een eigenaar hebben die op dat moment ook aanwezig is op het terrein.

 

Eigenaarloos object gevonden, wat mu?

Bij aantreffen van een object dat niet door de aanwezige leveranciers als zijn/haar eigendom aangemerkt word, dient dit object vanaf dat moment beschouwd te worden als een potentiële dreiging. Afhankelijk van aard, omvang, risico dienen vervolgens vervolgstappen genomen te worden wat bijvoorbeeld kan leiden tot het inschakelen van de autoriteiten.

 

Kanttekening

Natuurlijk vervangt dit in de verre verste niet een officiële bomcheck gedaan met speurhonden of door de autoriteiten. Wat het wel kan doen is veel vaker dan nu gebeurt specifiek onderzoeken of er potentiële risicovolle objecten op het evenemententerrein aanwezig zijn. Capaciteit en tijd inruimen voor een dergelijke aanpak kan zomaar eens een aanslag voorkomen.....

 

In een volgende blog "not on my watch" zullen we dieper ingaan op de rol van beveiligers en toezichthouders en de overheid

Reactie schrijven

Commentaren: 0