Wat ons opviel in de media

Schietpartij Urban feest Ahoy

Rotterdam | november 2023

Incidenten kunnen tijdens evenementen altijd gebeuren. Een ruzie, een woordenwisseling of een overenthousiaste podiumklimmer zijn over het algemeen goed te managen. Een schiet-incident op een evenement daarentegen heeft, los van de risico's en betrokken slachtoffers een veel ernstiger karakter.

 

Wij doen geen uitspraken over dit incident maar het laat eens te meer zien dar ieder detail telt. Bron: AD RotterdamArtiest als Crowd Manager?

Londen | augustus 2023

Dit  incident laat weer eens zien dat verdrukking ook in bestaande evenementen-locaties een reëel scenario blijft.Mogelijke onderbezetting of een verkeerde inschatting van het bezoekersgedrag maakt dat een optreden in een kleine intieme zaal voor Billie ineens een nachtmerrie wordt.

We kunnen geen uitspraken doen over wat hier mis gegaan is, deze details hebben we niet maar wat duidelijk wordt is dat permanente aandacht voor Crowd Management nodig is.Doden door verdrukking

Verenigde Staten | maart 2023

Het risico op verdrukking wordt nogal eens onderschat. Als een mensenmassa eenmaal "vloeiend" is, is ingrijpen vaak al te laat en vele malen moeilijker en ingewikkelder. Een juiste inschatting van capaciteit, drukte en dynamiek van het bij de artiest behorende publiek is een must. Onderzoek naar historische gegevens en incidenten wordt nogal eens onderschat en onbelangrijk gevonden. Goede boekingsbureaus kunnen vaak van dienst zijn bij dergelijke vragen. Bron: FunXStadionverboden na rellen

Enschede | augustus 2023

De laatste jaren zien we het voetbalgeweld steeds verder toenamen na een jarenlange afname. Clubs en KNVB zijn er helemaal klaar mee en actieplannen en maatregelen volgen elkaar in rap tempo op om dit onbegrensde geweld een halt toe te roepen.

 

Helaas is de problematiek niet in 1 aanpak te vangen zo blijkt al snel als je de verschillende onderzoeken leest. De komende tijd zal ons leren of het lukt  Bron: TubantiaDode op Solid Grooves

Amsterdam | mei 2023

Tijdens het festival Solid Grooves zijn een dode en twee zwaargewonden te betreuren Ondanks de uitgevoerde beveiligingsmaatregelen waaronder toegangscontrole is het steekwapen toch het terrein op weten te komen.

 

De beveiliging kan een hoop voorkomen maar dergelijke incidenten blijven altijd mogelijk. Ben je als organisator bewust van dergelijke risico's en bereid je hier op voor.

Drukte tijdens carnaval 2023

Breda | februari 2023

Op verschillende plaatsen in het land was het tijden carnaval extreem druk. Crowd Management in binnensteden maken deze toeloop tot een ware uitdaging omdat de van oudsher oude historsche binnensteden niet ingericht zijn om dergelijke grote aantallen bezoekers te herbergen.

In Breda is de afgelopen flink geinvesteerd in een integrale aanpak en liggen, mede door de carnavalsverenigingen werkbare plannen klaar.

Bron: Bredavandaag"Venijn zit 'm in de staart"

Twente | oktober 2021

Veel aandacht gaat altijd uit naar mobiliteit maar wordt er ook voldoende stil gestaan bij de vervoerpartners dat zij na het evenement alle bezoekers ook nog veilig thuis moeten zien te krijgen? Chauffeurs houden vaak hun hart vast. In dit specifieke geval kwam een jongeman onder een bus terecht en raakte gewond. Meer dan eens vinden er in de bussen incidenten plaats die de chaurreur, zonder backup van beveiliger op moet zien te lossen.

Heb hier aandacht voor. Bron: Tubantia
Doden door verdrukking

Uganda | januari 2023

n de Ugandese hoofdstad Kampala zijn zeker negen mensen omgekomen door verdrukking. Dit gebeurde in een winkelcentrum toen een menigte daar naar vuurwerk wilde kijken.

De slachtoffers, onder wie een 10-jarige jongen, kwamen vast te zitten in een smalle doorgang in het winkelcentrum. Een woord-voerder van de politie zegt dat de drukte ontstond nadat werd aangekondigd dat buiten het winkelcentrum een vuurwerkshow zou beginnen. In het gedrang stikten veel mensen, aldus de politie.Bron: NOSVerdrukking Halloween Seoul

Het dodental bij de dramatisch verlopen halloweenfestiviteiten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is opgelopen naar 149, melden de autoriteiten. Tenminste 150 mensen raakten gewond, van wie 19 in kritieke toestand verkeren.

Onder de doden zijn twee mensen uit het buitenland, melden regeringsbronnen. Het is niet bekend welke nationaliteit ze hebben. Tientallen aanwezigen kregen in het gedrang een hartstilstand. Zo'n 100.000 mensen waren op de festiviteiten afgekomen. Bron: NOS